Snadné, rychlé, lepší než kupované
Vyrobit domácí pesto je jednoduché a jeho chuť je nesrovnatelně lepší než to, které pořídíme v obchodech. Stačí čerstvá bazalka, olivový olej a česnek – další ingredience se mohou odvíjet od vaší fantazie. Zde najdete nejoblíbenější recept s piniovými oříšky a parmezánem.
Připravte si
50 g listů bazalky
1 stroužek česneku
40 g piniových oříšků
40 g parmazánu
70 ml olivového oleje
Bazalkové pesto
Suché listy čerstvé bazalky rozmixujte společně s česnekem, oříšky, špetkou soli a olivovým olejem v malém mixéru, nastrouhaný parmazán přidejte až nakonec a znovu rozmixujte. Hotové pesto skladujte v uzavíratelných skleničkách v lednici. Nezapomeňte do skleničky sahat pouze čistou lžičkou, ať se vám pesto nezkazí. Zkazí se vám i když vyrobíte pesto z mokrých nebo vlhkých listů, tak použijte jen úplně suché.
Oříšky a sýry
Pozor na piniové oříšky z Číny, mívají nahořklou chuť a pesto by vám zkazily. Vyzkoušet ale můžete i další oříšky a sýry, vaše pesto může mít pokaždé jinou chuť. Zkuste třeba pesto s kešu nebo vlašskými ořechy.
Tip na konec!
Ztrácí vaše pesto po čase v lednici svou svěže zelenou barvu? Máme pro vás radu. Listy bazalky rychle spařte ve vroucí vodě a okamžitě prudce zchlaďte ve studené vodě, ideálně ledové lázni. Tato metoda se jmenuje blanšírování a díky ní si zelenina a bylinky uchovávají po uvaření svou barvu a svěžest. Celoroční přísun čerstvé bazalky produkují interiérové zahrady My interior Garden.
2 komentáře u „Pesto z čerstvé bazalky“