Variabilita některých bylinek je takřka nekonečná. Už umíme vyrobit bazalkové pesto, bazalku vypěstovanou v kuchyňských zahradách můžeme použít do salátů, k dochucení hlavních jídel i polévek čerstvou i sušenou, lze ji přidávat do různých odvarů, můžeme z ní vyrobit zmrzlinu přidat do dezertů... A v neposlední řadě zajímavě vypadá a skvěle chutná ve formě bazalkového cukru.
Výroba je snadná i pro začátečníky
Tento bylinný cukr je opravdu snadné vyrobit a vyjímá se jako originální doplněk dezertů a drinků. K jeho přípravě stačí mít doma čerstvé bazalkové listy, cukr - ať už bílý či hnědý, hmoždíř nebo mixér. Bazalkové listy důkladně omyjte a osušte. Pokud plánujete použít hmoždíř, nasekejte rostlinu na drobnější kousky a přidejte cukr. Poměr jednotlivých surovin závisí na vaší osobní preferenci. Čím víc bylinky, tím je samozřejmě výsledek chuťově intenzivnější a zelenější. Takto vyrobený cukr byste měli spotřebovat do tří dnů. Pokud to nestihnete, můžete zbytek zamrazit.
Pokud připravujete cukr z bazalky pěstované v našich hydroponických zahrádkách, stačí jí k výrobě použít menší množství. Bazalka z hydroponie obsahuje vyšší množství silic a pokud to s ní přeženete, cukr dostane nežádoucí nahořklou tečku.
Využití bazalkového cukru je velmi široké. Můžete jím například zdobit. Chystáte-li večírek, olemujte jím okraje skleniček na koktejly. V tomto případě je dobré použít bazalkový cukr vyrobený v mixéru z drobnějších krystalků cukru. Opravdu skvěle se tento bazalkový výrobek vyjímá v kombinaci s jahodami. Takže ať už chystáte jahodový dort nebo prostě jen jahody se šlehačkou či v čokoládě, stačí použít bazalkový cukr k dozdobení.
Málo práce, hodně muziky
Skutečně jednoduchý, svěží a originální dezert? Ananasové kroužky posypané tímto cukrem. Stačí je jen vhodně naaranžovat. Cukrem můžete dosladit i ovocný salát, ale také limonády a ledový čaj. Všude tam dodá bazalka zajímavý chuťový twist. Z cukru můžete vyrobit též jednoduchý pohár do skleničky. Stačí použít ovoce - mohou to být opět jahody, ale lze použít prakticky cokoli od banánů až po borůvky. Na ně pokladete vrstvu bazalkového cukru a na ni zmrzlinu nebo mascarpone smíchané s troškou zakysané šlehačky. Vršek můžete dozdobit nastrouhanou kůrou z citrónu či lístky máty, meduňky nebo právě bazalkou.