Máta peprná
Máta je velmi známá vytrvalá bylina, používaná nejenom pro přípravu osvěžujících drinků, ale i v kuchyni, kosmetice nebo léčitelství.
Máta peprná je trvalka s rozvětvenými oddenky, ze kterých vyrůstají početné stonky s protistojnými kopinatými listy. Je nenáročná na pěstování, velice rychle se rozrůstá. Lístky sklízíme před kvetením a dále používáme čerstvé, nebo je sušíme ve stínu při teplotě do 25°C a dále skladujeme skladujeme v suchu a temnu.
Hlavní obsahovou složkou máty je mentol, který znecitlivuje a vyvolává pocit chladu. Proto se máta používá k výplachům a kloktání při bolestech zubů a dásní. Používá se také při zánětech kůže a svědivých vyrážkách formou obkladu. Dalšími účinnými látkami máty jsou silice, mentofuran, menton, flavonoidy, třísloviny a triperteny.
Máta se používá při poruchách trávícího traktu (nadýmání, křeče, koliky), ovlivňuje tvorbu a vylučování žluče, utlumuje bolest hlavy, migrénu, povzbuzuje chuť k jídlu, snižuje krevní tlak a příznivě působí při léčbě horních cest dýchacích.
Čaj připravujeme z pár čerstvých, nebo lžičky sušených lístků máty (1-4 g), zalijeme půl litrem vroucí vody, přikryjeme a necháme 10 minut louhovat. Čaj se pije neslazený a chladný, pijeme 1 - 2 šálky denně po douškách, aby silice máty nepůsobila příliš dynamicky.
Máta - semínka |